Dezvoltare Personală

Am intalnit persoane care citeau mult, enorm, (carti, diverse materiale de pe bloguri sau site-uri de dezvoltare personala ), si cand nu citeau, vizionau filme sau mergeau la cursuri (de toate felurile, care promiteau de la obtinerea bunastarii materiale a momentului de aici si acum si pana la obtinerea iluminarii (sic!) ). De aplicat cunostintele dobandite, nu le ramanea niciodata timp suficient, in goana teribila dupa urmatoarea sesiune de, nu-i asa?, “dezvoltare personala”. Nelasandu-si timp sa integreze cunostintele, si neexperimentand mai nimic, ei erau aceiasi de acum cativa ani, cand incepusera toata aceasta alergatura. Uneori erau chiar mai rau decat atunci, pentru ca nu numai ca nu-si rezolvasera problemele, dar adunasera intre timp altele noi, si destul de multe  frustrari. De ce? Pentru ca in absenta practicii, a actiunii, a schimbarii, nu exista dezvoltare personala, oricat de valoroase ar fi cartile/filmele/cursurile

Mariana IonicĂ

Dezvoltarea personala este un proces complex, nu intotdeauna usor, dar intotdeauna frumos si rasplatitor .

​Dezvoltarea personala inseamna a te cunoaste mai bine, a te vedea asa cum esti, a te intelege, a te accepta si a te ierta, a-i intelege, a-i accepta si a-i ierta pe ceilalti, a integra experientele de viata, pe cele bune si pe cele mai putin bune deopotriva, a constientiza ce vrei sa schimbi la tine si de ce, a te hotari sa faci asta, sa te schimbi adica, si mai apoi chiar a o face, adica dezvoltarea personala inseamna pana la urma A TE SCHIMBA in mod constient . Nu asa, oricum, la intamplare, schimbare de dragul schimbarii, ci devenire-evolutie-transformare, calatorie spre o viata mai implinita, spre a experimenta starea de bine (in toate aspectele ei), spre un TINE echilibrat si intreg, si mai ales constient de fiecare pas pe care-l faci pe drumul propriei vieti. Scopul? Sa putem trai frumos si cu sens.

​Pentru un terapeut, pentru un psihoterapeut, dezvoltarea personala este un must-have, scrisa cumva in fisa postului, pentru ca numai echilibrat si intreg si constient, poti sa-i sustii si sa-i insotesti pe altii in propria lor calatorie de auto-cunoastere, de vindecare si transformare. Am inteles, am simtit si am trait asta, pe parcursul formarii mele ca si psihoterapeut, si mai tarziu, in cabinet.

Fiecare persoana este unica, intelegand prin asta ca are propria poveste de viata si propriile nevoi de dezvoltare. Iar nevoile de dezvoltare evolueaza si ele odata cu noi : adica pe masura ce noi ne schimbam, cumva si nevoile noastre se transforma, si adesea apar altele, noi.

Dezvoltarea personala, ”A never ending story”, drumul catre noi insine, cautare de noi insine…… Nu intotdeauna usor, dar intotdeauna frumos si rasplatitor.

%d bloggers like this: