Psihoterapie de Cuplu

Oamenii care au un puternic sentiment de dragoste și apartenență cred că sunt demni de dragoste și apartenență. Asta e. Ei cred că sunt demni. Și pentru mine, partea dificilă a singurului lucru care ne ține departe de conexiune este teama noastră că nu suntem demni de conexiune

Brene Brown

 Intr-un anume fel , fiecare cuplu reprezinta o oglindire la nivel micro a ceea ce s-a intamplat cu societatea umana, cu atatea si atatea civilizatii care s-au nascut, au inflorit, si, mai devreme sau mai tarziu au apus. Si mai reprezinta pana la urma si o oglindire a ritmului insusi al vietii tuturor organismelor vii, fie ele plante, animale, sau……oameni………..

Fiecare cuplu are o istorie a sa si numai a sa. El parcurge niste etape bine delimitate in timp, si anume etapa de constituire a cuplului, apoi atapa de dezvoltare a sa, apoi, in unele cazuri urmeaza etapa de destramare. Privind din aceasta perspectiva cuplul ne apare ca o adevarata structura vie, animata de suflul etern al vietii.

In plus, relatiile dintre partenerii unui cuplu sunt departe de a fi simple, ba chiar sunt extreme de complexe: fiecare dintre parteneri vine cu istoria sa de viata, cu istoricul sau familial, cu propriile experiente, propriile trairi si propriile sentimente, cu propriul set de atitudini, si, mai ales, cu propriile traume, vindecate sau nu. Pana la urma, de asta relatiile sunt ceea ce sunt: sarea si piperul existentei omenesti, cand ducandu-ne pe culmi, cand purtandu-ne intre agonie si extaz, cu mereu alte bucurii si alte tristeti de adunat si de impartit mereu la doi.

In orice relatie de cuplu, in anumite momente, isi pot face aparitia diferite crize. Unele sunt constructive, dupa depasirea lor cuplul fiind mai intarit si mai solid ca inainte. Altele, dimpotriva, ameninta relatia, uneori atat de profund, incat se ajunge la separare. Nelasandu-ne tarati in interiorul crizelor , alegand sa le analizam, sa le intelegem, cu calm, cu tact, cu mult curaj ( da, este necesar uneori mult curaj sa infrunti “demonii unei relatii”)…..crizele pot fi depasite.

Un cuplu poate apela la psihoterapie in cazul unor situatii precum:

  • Infidelitate
  • O sarcina neasteptata
  • Certuri frecvente
  • Violenta in cuplu ( verbala sau fizica)
  • Gelozie
  • Disfunctii sexuale

Indiferent de problema, este important sa nu uitam ca fiecare are un ritm si un fel propriu de a iubi si de a transmite asta.

%d bloggers like this: