Psihoterapie de Familie
Orice afectiune, boala sau comportament nedorit care se manifesta la un membru al familiei poate fi de fapt un simptom al unei probleme a familiei, un rezultat al dinamicilor interne care se manifesta in mediul familial. Si asta face ca tratarea doar a persoanei in cauza, fara rezolvarea problemelor familiei in ansamblul ei, sa nu fie suficienta. Este astfel posibil ca problema sa revina (poate cu mai mare intensitate), sau ca un alt membru al familiei sa-si asume (bineinteles la nivel inconstient) rolul de „simptom”
Mariana Ionică
Terapia de familie poate fi utilăa în orice situaţie familialăa care cauzează stres, durere, furie sau conflicte. Ea ii poate ajuta pe membrii familiei sa se inteleaga mai bine unul pe altul, si poate crea o relatie de apropiere autentica intre ei…….
Dupa cum foarte sugestiv ii exprima numele, terapia de familie aduce membrii familiei impreuna, pentru a urma sedinte de terapie. Si asta pentru ca, in terapia de familie, familia este vazuta ca un “tot”, si nu doar ca o suma a membrilor săi, este vazuta ca un sistem care are propria sa structura si propriile modele de comunicare. Aceste modele sunt determinate de mai mulţi factori, inclusiv credintele si valorile părinţilor si ale inaintasilor, credinţele, valorile şi influenţa familiei extinse (bunicii, mătuşile şi unchii). Ca urmare a existentei tuturor acestor variabile, fiecare familie isi dezvoltă o personalitate unică, puternica şi care isi pune amprenta asupra tuturor membrilor săi.
Spre deosebire de terapia individuala , in cazul careia durata unei sedinte este in general de 50 de minute, in cazul terapiei de familie, o sedinta poate dura o ora si jumatate, durata sedintei si frecventa intalnirilor fiind stabilita de terapeut de comun acord cu membrii familiei. Terapia de familie este in general o terapie de mai scurta durata, ( sub 6 luni), decat terapia individuala.
Orice afectiune, boala sau comportament nedorit care se manifesta la un membru al familiei poate fi de fapt un simptom al unei probleme a familiei, un rezultat al dinamicilor interne care se manifesta in mediul familial. Si asta face ca tratarea doar a persoanei in cauza, fara rezolvarea problemelor familiei in ansamblul ei, sa nu fie suficienta. Este astfel posibil ca problema sa revina (poate cu mai mare intensitate), sau ca un alt membru al familiei sa-si asume (bineinteles la nivel inconstient) rolul de „simptom” .
Orice schimbare a unui membru al familiei afectează atât structura familiei in integralitatea ei cat si pe ceilalti membrii , la nivel individual..
În timpul sedintelor de psihoterapie (sau de consiliere de familie), vom explora impreuna aspecte cum ar fi: subsistemele existente, roluri, granite, aliatii si coalitii, , capacitatea de rezolvare a problemelor şi de exprimare a gândurilor şi emoţiilor, reguli şi modelele de comportament; toate acestea pentru a identifica problemele care contribuie la aparitia si mentinerea starilor problematice, conflictuale, precum şi modalităţile de a lucra pentru eliminarea acestor stari conflictuale si pentru optimizarea climatului familial.
Se pot aborda de asemenea probleme specifice cum ar fi probleme maritale sau financiare, conflicte între părinţi şi copii, sau efecte ale uzului si abuzului de substanţe sau o afectiune a unui membru al familiei care afecteaza practic intreaga familie.
Terapia de familie poate ajuta la identificarea punctelor forte ale familiei, cum ar fi grija pentru ceilalti membrii ai familiei, sentimentele care-i leaga pe acestia, dorinta sincera de a rezolva lucrurile, dar si punctele slabe cum ar fi dificultatea de a-si exprima deschis gandurile si emotiile, existenta coalitiilor, etc..
Terapia de familie nu va rezolva automat toate conflictele din familie, nu va face ca situaţtiile neplăacute sa dispara de la sine:; de fapt nici nu-si propune sa faca asta. Dar vă poate ajuta, pe dumneavoastra si pe membrii familiei dumneavoastrăa sa va înţelegeti mai bine unii pe altii, vă poate ajuta sa dobanditi abilitatile necesare pentru a face fataţă situaţtiilor dificile, si va poate ajuta sa atingeti un sentiment de intelegere si comuniune.
Cele mai noi comentarii